Dentysta - specjalista potrzebny każdemu

sporo. Skład naszego uzębienia jest dostosowany do pożywienia jakie przyjmujemy. Najlepiej rozwinięte są zęby trzonowe, kły są dość krótkie, siekacze średnio rozwinięte. Widać, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami - wystarczy

Dentysta - specjalista potrzebny każdemu Nie bój się wizyty u dentysty:

Zęby - ogólnie

Człowiek dorosły posiada 32 zęby, na które składa się: 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych i 12 trzonowców. To całkiem sporo. Skład naszego uzębienia jest dostosowany do pożywienia jakie przyjmujemy. Najlepiej rozwinięte są zęby trzonowe, kły są dość krótkie, siekacze średnio rozwinięte.

Widać, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami - wystarczy spojrzeć jak długie kły ma kot, w porównaniu do reszty jego uzębienia.

Człowiek jest ewidentnie wszystkożerny - do tego przystosowane jest nasze uzębienie, które jest mało "specjalistyczne".


Koszt implantów stomatologicznych

Wbrew pozorom - implanty nie są aż tak inwazyjne. Mimo, że ta "śruba" wygląda przerażająco, nie ma ryzyka że zrobi nam krzywdę. Wręcz przeciwnie - jako jedyne uzupełnienie nie powoduje utraty kości, co jest częstym problemem występującym po utracie naturalnego korzenia zęba.

Jeżeli nie straciliśmy korzenia, możemy rozważyć tradycyjną protezę, czyli koronę. Ale gdy nie mamy takiego "szczęścia" implant jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na trwałość oraz estetykę.

Ile to kosztuje? Cenniki są różne, pamiętajmy jednak, że do ceny implantu trzeba jeszcze doliczyć koszt korony. Na jeden ubytek musimy liczyć od około 2-3 tysięcy złotych. Niby sporo, ale w takie rozwiązanie może się jednak opłacać.


Próchnica - najczęstszy problem stomatologiczny

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w