Kilka słów o ogrzewaniu

tylko dla natury, ale i dla człowieka. Czy ogrzewanie w sposób ekologiczny jest możliwe, jeśli już w tak zaawansowanym stopniu zniszczyliśmy naturę? Jak się okazuje, z roku na rok pojawia się coraz więcej propozycji co do możliwo

Kilka słów o ogrzewaniu

Rola ekologii w ogrzewnictwie

Ogrzewnictwo to jedna z dziedzin, które najbardziej powodują wydalanie do środowiska zanieczyszczeń różnego rodzaju mających bardzo groźne konsekwencje nie tylko dla natury, ale i dla człowieka. Czy ogrzewanie w sposób ekologiczny jest możliwe, jeśli już w tak zaawansowanym stopniu zniszczyliśmy naturę? Jak się okazuje, z roku na rok pojawia się coraz więcej propozycji co do możliwości ogrzewania pomieszczeń w bardzo ekologiczny sposób, w minimalnym stopniu szkodzącym środowisku naturalnemu. Dobrym przykładem jest pod tym względem kocioł olejowy, który emituje do atmosfery o wiele mniej zanieczyszczeń niż tradycyjny kocioł węglowy. Być może w przyszłości więc będziemy świadkami prawdziwego przełomu w tej dziedzinie.


Ogrzewanie nagrzewnicami ? zalety

Nagrzewnice to proste urządzenia, które pozwalają na szybkie nagrzanie określonej powierzchni. Są one zasilane różnymi paliwami ? olejem opałowym, wodą czy nawet gazem. Dlaczego warto wykorzystać takie urządzenia? Co sprawia, że są one tak bardzo rozpowszechnione? Do głównych zalet takiego urządzenia należy fakt, że nagrzewnice są bardzo proste w obsłudze. Dodatkowym ich atutem jest niewątpliwie możliwość rozpoczęcia pracy w dowolnie wybranym momencie. Nagrzewnice szybko wytwarzają ciepło, przez co umożliwiają ogrzewanie nawet dużych powierzchni. Ich zaletą jest także prosta budowa, która powoduje, że ewentualne usunięcie usterki jest bardzo łatwe dla osoby posiadającej wiedzę w tym zakresie.


O tradycyjnym piecu węglowym

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe